Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (2024)

VLAARDINGEN

    31 mei, 21:29 4 minuten leestijd

    Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (1)

    Zo'n 150 mensen stonden vrijdagavond op de Markt in Vlaardingen om stil te staan bij het 10-jarige meisje dat sinds vorige week zwaargewond in het ziekenhuis ligt. De aanwezigen waren verdrietig, maar voornamelijk ook boos op de instanties die volgens hen steken hebben laten vallen in de zorg voor het pleegkind.

    De bijeenkomst begon om 19.30 uur, op dat moment hadden zo'n 150 mensen zich verzameld op het plein. Langs de kant legden aanwezigen knuffels neer. Ook werden er kaarsjes aangestoken en briefjes neergelegd voor het meisje. Initiatiefnemer Josette Hogewoning, wethouder Jacky Silos (Jeugd en Onderwijs) en burgemeester Bert Wijbenga hielden een toespraak voor het kind. Ook werd een gedicht voorgedragen.

    'Mensen worden wakker geschud'

    De 21-jarige Miguel besloot naar de bijeenkomst te gaan toen hij erover hoorde in het nieuws. "Dit kan ieders kind zijn", vertelt hij. Het gaat om een 10-jarig meisje dat slecht is behandeld door haar pleegouders. Dat is heftig. Ik kon het dan ook niet geloven." De Vlaardinger zag om zich heen veel saamhorigheid, maar vond de bijeenkomst ook intens. "Je ziet mensen heel heftig reageren, maar dat is misschien ook goed. Mensen worden wakker geschud, maar het is wel heftig wat het meisje is overkomen. Ik hoop dat ze er goed vanaf komt."

    Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (3)

    LEES OOK Inspectie gaat onderzoek doen naar zorg zwaargewonde pleegkind Vlaardingen

    Protest tegen overheid

    Ronaldo kwam speciaal uit Den Bosch voor de bijeenkomst. De Brabander vertelde dat hij ervaring heeft gehad met jeugdzorg. "Helaas wel ja, en je merkt dat er veel mis gaat. Een oplossing komt er niet, dat is het grootste probleem. Daarvoor sta ik hier." Volgens Ronaldo hebben de kinderen en de ouders een stem, die volgens hem niet wordt gehoord. "Het meisje had een probleem, heeft het aan meerdere kanten laten horen, maar daar werd niet naar geluisterd. Dat vind ik het ergste."

    Zijn partner Liesbeth uit Schoonhoven heeft ook ervaring met jeugdzorg. "Ik ben me er van bewust dat er fouten gemaakt worden, maar het gaat wel om kinderen. Dat maakt mij teleurgesteld en gefrustreerd. Roddels worden aannames en aannames en worden feiten." Wat Liesbeth ook raakte is dat de biologische ouders en de mensen die verantwoordelijk zijn voor het kind uit beeld zijn. "Het gaat om ketenpartners, dus ze staan allemaal met elkaar in verbinding. Iemand heeft de verantwoordelijkheid." Volgens de vrouw wordt 'de hete aardappel' op dit moment doorgeschoven. "Ik hoop oprecht dat degene die verantwoordelijk is die verantwoordelijkheid ook neemt. We moeten handelen uit menselijkheid."

    Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (5)

    Een andere man, die anoniem wil blijven, gaf ook aan dat hij vooral uit protest aanwezig is. "Ik ben hier om te protesteren tegen het falen van de gemeente eigenlijk, die hebben de verantwoording over de burgers." De man had naar eigen zeggen meer verwacht van de burgemeester. "Bijvoorbeeld excuses maken omdat ze steken hebben laten vallen. Als er wat is binnen gezinnen zet de burgemeester de laatste handtekening." Toch wil de man de burgemeester niet zelf aanspreken. "Nee, dat doe ik niet. Ik sta niet voor mezelf in", zegt hij boos.

    LEES OOK Pleegouders meisje uit Vlaardingen langer vast, ook verdacht van vrijheidsberoving

    'Onderzoek krijgt prioriteit'

    Ook andere aanwezigen geven aan dat ze boos zijn. Op het systeem, maar ook op de zorginstanties van het meisje en de gemeente. Dat gevoel herkent burgemeester Wijbenga. "Ik merk dat er verdriet is, maar ook dat er vragen zijn. Die vragen deel ik." De stadsbestuurder laat weten dat het onderzoek veel prioriteit krijgt. "Alle vragen die er zijn moeten een antwoord krijgen."

    Wel geeft Wijbenga aan dat hij bang is dat uit het onderzoek komt dat betreffende organisaties langs elkaar heen hebben gewerkt. "Iedereen moet zich nu achter de oren krabben en zich afvragen of er alles aan de gedaan is. Hoe dramatisch dit ook is, ik hoop dat dit het moment is dat er een verandering plaatsvindt die gewenst is."

    Dat aanwezigen ook boos zijn op de burgemeester, snapt Wijbenga wel. "Mensen mogen met mij feesten, huilen, maar ook van mij verwachten dat ik het presteren van de overheid aan de kaak stel als dat moet. En dat is hier nu nodig."

    Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (7)

    LEES OOK Biologische moeder van 10-jarige pleegmeisje ziet haar kind per bezoek 5 minuten

    Aanhouding pleegouders

    Het 10-jarige meisje werd een week geleden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het kind was niet aanspreekbaar en zou meerdere botbreuken hebben. Haar toestand is nog altijd 'zorgwekkend'.

    Het kind woonde bij pleegouders Daisy (37) en John (37) in Vlaardingen. Beiden zijn aangehouden voor poging tot doodslag, vrijheidsberoving en zware mishandeling. Het stel heeft nog een biologisch kind en een geadopteerde zoon. Zij zijn ondergebracht op een voor hen veilige plek.

    De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat onderzoek doen naar de zorg die het 10-jarige meisje heeft gekregen. De IGJ ontving deze week een zogenoemde calamiteitenmelding, dat houdt in dat meerdere organisaties die betrokken zijn geweest bij de zorg voor het kind aan de bel hebben getrokken. Of er meerdere meldingen zijn binnengekomen, liet het IGJ niet los.

    💬 WhatsApp ons!
    Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

    Boosheid en verdriet bij bijeenkomst zwaargewond 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Carmelo Roob

    Last Updated:

    Views: 5768

    Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

    Reviews: 88% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Carmelo Roob

    Birthday: 1995-01-09

    Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

    Phone: +6773780339780

    Job: Sales Executive

    Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

    Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.