Dementie en uitvaarten, begeleiding van dementerenden bij uitvaarten. (2024)

Dementie en uitvaarten, begeleiding van dementerenden bij uitvaarten. (1)Wat doen we met onze opa of oma met dementie rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat gaan we doen? Nemen we hem mee naar de uitvaart? Snapt ze er nog iets van, of raakt ze hiervan juist in de war?

Na een overlijden weten families soms niet goed of ze het verdrietige nieuws aan hun dierbare met dementie moeten vertellen. Buitensluiten lijkt een makkelijke oplossing, maar wellicht niet het beste voor de persoon in kwestie. Wij vinden het belangrijk om mensen met dementie zoveel mogelijk te betrekken bij deze belangrijke gebeurtenis.

Ons advies is om het nieuws op een rustig moment te vertellen, in bijzijn van de vaste begeleider van de persoon. Soms is het een heel emotioneel moment. Maar het kan ook gebeuren dat het niet begrepen wordt of dat het na een uur al geen issue meer is. Soms komen er juist emoties los die je al heel lang niet meer gezien hebt.

Voor mensen met dementie is het, zoals voor iedereen, belangrijk om afscheid te nemen van het fysieke lichaam van de overledene. Misschien is het nog wel belangrijker voor een persoon met dementie omdat de dood een abstract begrip is geworden. Neem hen gerust mee naar de opbaring. Het inrichten van een herinneringstafel met bijvoorbeeld een duidelijk herkenbare foto kan behulpzaam zijn. Je kunt de persoon het beste stapje voor stapje meenemen in de stappen van het proces van het afscheid, zoals bijvoorbeeld het in de kist leggen en het sluiten hiervan.

Ook bij de vormgeving van de dag van de uitvaart houden we, indien nodig, rekening met mensen met dementie. Het is belangrijk dat alles wat er gebeurt, goed en bondig kan worden uitgelegd. Hiervoor nemen we rustig de tijd.

Tijdens de bijeenkomst, die niet te lang mag duren, zorgen we ervoor dat de persoon met dementie tussen vertrouwde familieleden in zit. Kies voor bekende muziek, dat spreekt vaak aan en kan helpen bij het oproepen van herinneringen. Tot slot houden we ook rekening bij het samenzijn na afloop. We zorgen ervoor dat er een rustige hoek is voor die persoon en de begeleider, en dat niet iedereen hen gaat condoleren, dat kan voor veel onrust zorgen.

Je kunt iemand met dementie prima meenemen en betrekken in de tijd van rouw. Wij kijken bij dit alles vooral naar wat de persoon nog wél kan, en we houden rekening met wat er niet meer in zit. We blijven in gesprek en doen alles in rust. Op die manier kan diegene mee doen in het gehele proces van de uitvaart, zonder zich buitengesloten te voelen.

Meer weten over mensen met dementie en uitvaarten? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer

De voordelen van een onafhankelijke uitvaartonderneming

De Zwaan Uitvaarten is een kleine en onafhankelijke uitvaartonderneming. Die onafhankelijkheid heeft veel voordelen voor de nabestaanden die ons inschakelen. We zetten een aantal voordelen op een rij.

Lees meer

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer

Crematoria in en om Utrecht

Welke crematoria zijn er in de omgeving van Utrecht? De Zwaan Uitvaarten zet de zes belangrijkste op een rij.

Lees meer

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven.Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer

Dementie en uitvaarten, begeleiding van dementerenden bij uitvaarten. (2024)

FAQs

Hoe begeleid je iemand met dementie na een sterfgeval? ›

We zetten tips op een rijtje.
  • Praat samen over het verdriet. ...
  • Haal herinneringen op. ...
  • Geef ruimte om afscheid te nemen. ...
  • Geef je partner, familielid of vriend(in) een voorwerp dat doet denken aan de overledene. ...
  • Muziek, kunst en creatief zijn kunnen helpen om (beter) te praten over het eigen verdriet.

Wat schrijf je op een rouwkaart dementie? ›

Rust in vrede, [naam], jouw nalatenschap blijft voortleven in mijn gedachten. Dementie mag dan de deuren van jouw geest hebben gesloten, maar in mijn hart zal de liefde voor jou eeuwig blijven branden. Vaarwel, dappere [naam], je hebt gestreden tegen een onzichtbare vijand en nu rust je in vrede.

Wat zeg je tegen iemand die een overleden familielid heeft? ›

Typ een persoonlijk bericht om je medeleven te betuigen, bijvoorbeeld: “Beste [Naam], Ik hoorde van het overlijden van [overledene]. Ik ben erg geschokt en ik wil je mijn oprechte deelneming aanbieden. Als je iets nodig hebt of wilt praten, ben ik er voor je. Veel sterkte in deze moeilijke tijd.”

Hoe vertel je dat iemand is overleden? ›

Wat kan ik dan wel zeggen als iemand overleden is?
  • Sterkte. ...
  • Ik ben er stil van. ...
  • Achter elke traan van verdriet, schuilt een glimlach vol herinneringen.
  • Ik wil je laten weten dat ik aan je denk.
  • Het is onmogelijk om iemand te vergeten, die zoveel gaf om te herinneren.
  • Nooit meer hier, maar altijd in ons hart.

Wat kun je beter niet doen bij iemand met dementie? ›

Wat kun je beter niet doen? Oordeel niet te snel!
  • Probeer niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Zo leg je de nadruk op wat iemand met dementie niet meer weet of kan.
  • Praat niet te hard en ook niet te snel en ga ook zeker niet fluisteren. ...
  • Gedraag je niet vrolijker dan je je voelt.

Hoe begeleid je iemand met dementie? ›

10 tips voor goed contact met mensen met dementie
  1. Ieder mens is uniek. ...
  2. Maak u bekend. ...
  3. Leg contact met aandacht. ...
  4. Vraag niet te veel naar feiten en gebeurtenissen van vandaag of gisteren. ...
  5. Houd het simpel. ...
  6. Let op iemands reactie en bevestig gevoelens. ...
  7. Ken iemand persoonlijk. ...
  8. Deel complimentjes uit.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand die rouwt? ›

Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"

Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

Wat zeg je als laatste groet? ›

“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.

Wat zeg je bij laatste afscheid? ›

Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent. Belangrijk is dat je er bent om te luisteren en om steun te bieden in deze moeilijke tijd.

Wat kun je zeggen in plaats van gecondoleerd? ›

Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.

Welke troostende woorden bij overlijden? ›

Condoleance teksten
  • Mijn/Onze oprechte deelneming met het verlies van [Naam].
  • Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen met dit verlies. ...
  • Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft.
  • Als ik de woorden kende die je zouden troosten, dan zou ik ze je schrijven. ...
  • De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt.

Wat zeg je als iemand sterft? ›

U kunt iemand condoleren of bijvoorbeeld sterkte wensen. Als u mensen niet goed kent, is de zin 'gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent.

Waarom sterft iemand met dementie? ›

Mensen overlijden meestal niet aan alzheimer zelf, maar aan aandoeningen die ze door de ziekte krijgen. Zo overlijden veel mensen aan een longontsteking omdat ze moeite krijgen met slikken. Daarnaast vormen ondervoeding en een verminderde weerstand een risico.

Wat vinden mensen met dementie fijn? ›

  • Een tv-programma van vroeger bekijken. Bijvoorbeeld via nostalgienet of via haar webwinkel.
  • Een (natuur)documentaire bekijken.
  • Muziek luisteren.
  • Door een tijdschrift met mooie foto's bladeren.
  • Wierook aansteken.
  • Laat een kort verhaal voorlezen.

Hoe lang duurt versterven bij dementie? ›

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, begint de palliatieve fase. Deze fase duurt gemiddeld tussen de 6 en 8 jaar. Om te weten wat de wensen en behoeftes zijn van een persoon met dementie, is het belangrijk om hier tijdig het gesprek over aan te gaan, zodat dit tijdig vastgelegd kan worden.

Hoe lang duurt terminale fase dementie? ›

De geschatte laatste drie maanden van leven in de palliatieve fase heet de terminale fase.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6389

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.